Iniciativa denúncia al Govern Central que el projecte Castor de Vinaròs incompleix el conveni Aarhus de participació.

pregunta-herrera-conveni-castopr

Joan Herrera recorda a l’executiu que l’Estat Espanyol va signar en 1998 aquest conveni, i al mateix temps, s’ha violat el mateix al negar la capacitat de consulta i valoració als municipis d’un ampla zona afectada.

El diputat d’Iniciativa al Congrés, Joan Herrera, ha presentat una pregunta parlamentària en la qual es demana al Govern Central, que faça complir allò disposa el Conveni d’Aarhus al projecte Castor de Vinaròs.

Segons ha recordat Herrera, el Butlletí Oficial de l’Estat, del passat 5 de juny del 2008 feia públic el Reial Decret 855/2008, de 16 de maig, pel qual s’atorga a Escal UGS, S. L., la concessió d’explotació per a l’emmagatzemament subterrani de gas natural denominat «Castor». “ Tota perforació petroliera marítima o de gas com la del projecte Castor, en cas d’emportar-se a terme, ha de fer-se amb molta les màximes mesures de seguretat, pel perill que suposa per al medi ambient”.

En la iniciativa parlamentària dels ecosocialistes, es remarca que “en compte d’aprovar aquest projecte Castor a colp de Reial Decret, s’hauria d’haver considerat, prèviament, l’efecte i riscs que suposarà la injecció dels 1900 milions de metres cúbics de gas en una instal·lació d’aquest tipus, nomenada offshore, pràctica, per exemple, prohibida als Estats Units pel risc per al medi ambient”.

En un estat democràtic, s’ha de fomentar una discussió prèvia i oberta amb un procés de participació ciutadana real i efectiu abans de dictar Reials Decrets que poden hipotecar el futur de comarques senceres i que poden comprometre el sensible ecosistema de la costa de les comarques del Baix Maestrat i Montsià (Castelló i Tarragona respectivament) i la seua bellesa natural, com el paisatge i la qualitat de les seues aigües.

En eixe extrem, Herrera ha recordat que en el 1998 es va signar el Conveni d’Aarhus, ratificat per l’Estat Espanyol, el qual estableix un procés de participació del públic en la presa de decisions relatives a activitats específiques -veure article 6-, entre les que estan les activitats del sector de l’energia incloses en l’annex 1, en concret les relatives a les indústries de gasificació, en les que entra de ple el projecte Castor “A pesar d’això, s’ha negat la capacitat de consulta i valoració els municipis de tota l’àmplia zona potencialment afectada per aquest projecte”,

Els ecosocialistes han vingut mostrant-se contraris a aquest projecte, sobre el qual ja s’han presentat diverses iniciatives als parlaments espanyol i valencià. La violació del conveni Aarhus, esdevé només un punt més dels despropòsits d’aquesta actuació que posarà en perill el futur de tota la comarca.

Castelló,9 de juliol de 2008

GABINET DE PREMSA D’INICIATIVA DEL POBLE VALENCIÀ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: