Iniciativa critica que el Govern Central no es comprometa a actuar contra l´ajuntament de Castelló per incomplir la llei de Memòria Històrica

Grau afirma que l´executiu central es desentenga del manteniment del nomenclàtor franquista en els carrers de la capital de la Plana.

Decebedora ha estat la resposta donada pel Govern Central a la pregunta formulada pel diputat d´Iniciativa al Congrés, Joan Herrera, on, després d´exposar l´incompliment de la llei de la memòria històrica per part de l´ajuntament de Castelló, es preguntava sobre quines mesures es pensava adoptar davant del boicot de l’equip de Govern en el compliment d´aquesta legislació en vigor.

La ridícula resposta: “El Gobierno, como no puede ser de otra manera, cumplirá todas las previsiones de la Ley 52/2007, de 26 de diciembre, por la que se establecen medidas a favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la Guerra Civil y la Dictadura, en los términos aprobados por las Cortes”.

És a dir, que no es comprometen absolutament a fer cap acció, responent amb la màxima ambigüitat possible. Per al portaveu d´Iniciativa a Castelló, Vicent Grau ” aquesta resposta ens demostra la veritable cara del PSOE, on l´aprovació en el seu dia de la Llei de la Memòria històrica, es va donar per la conjuntura política en la qual havien de dependre dels vots d´Iniciativa al Congrés, i no per un convenciment clar de fer justícia històrica. Ara, amb una majoria parlamentària més ampla i còmoda per al PSOE, deixa que lleis com aquestes, que li són molestes, es dilueixen en els incompliments flagrants com és el cas de Castelló de la Plana”.

Joan Herrera, el passat 12 de juny, enregistrava una pregunta al Govern Central, on es demanava s´actuara obligant a l´ajuntament de Castelló a complir la Llei per la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures en favor dels que van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura,( més coneguda com a Llei de Memòria Històrica) va ser aprovada pel Congrés dels Diputats el 31 d’octubre del 2007 “En ella, entre altres apartats, estableix que els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació personal o cololectiva de l’alçament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura hauran de ser retirades dels edificis i espais públics”

Des d´Iniciativa es recordava que, tal com indica la llei, els ajuntaments han de retirar el nomenclàtor franquista dels seus carrers, així com els símbols existents. A pesar d’això, l’ajuntament de Castelló de la Plana, no ha iniciat cap gestió per a complir la llei, ben al contrari, ha boicotejat l’aprovació de mocions que demanaven desenvolupar l’esmentada llei

Herrera recordà al Govern Central, que per exemple, la Ciutat de Castelló manté concedida la medalla d’Honor, des de 1958 al dictador Francisco Franco, o contínua tenint com a fill adoptiu i alcalde perpetu de la ciutat a Serrano Súñer. ” En molts edificis de l’època, continuen presents plaques del ministeri de vivenda amb el “yugo y las flechas”, fins i tot altres emblemes franquistes en grans plaques de marbre en barris perifèrics de la ciutat ( Urb els Torres en avinguda del Mar, vivendes del Parc de l’oest…etc), i igualment, mantenint en el nomenclàtor de la ciutat, noms que de personatges dels quals l’únic mèrit és haver sigut polítics al servei del franquisme, ideologia feixista, totalitària, sense legitimitat, que va causar la mort i repressió a bona part de la societat castellonenca. Noms com a Serrano Súñer, Herrero Tejedor, Oñate Gil, Fabra Andrés, Santos Vivancos, almirall Cervera , I Altres, Haurien de ser substituït per altres que no ofenguen a la memòria històrica. Igualment escandalós és que un cololegi públic continue ostentat el nom de Serrano Súñer.

Des d´Iniciativa, es continuaran les accions polítiques i socials, per aconseguir fer complir la llei a l´ajuntament, tot i la laxitud que es pot convertir en complicitat, de l´executiu central.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: