Medi Ambient sanciona i paralitza una instal·lació fotovoltaica a la Serra d´En Galceran per agredir a sòl forestal protegit, després de les denúncies d´Iniciativa.

Els ecosocialistes venien advertit reiteradament a la Conselleria de la manca de control en la instal·lació d´aquests camps.

Iniciativa del Poble Valencià, per mitjà de les seues diputades a les Corts Valencianes, venia advertint a la Conselleria de Medi Ambient, de nombroses agressions que estaven provocant la instal·lació de camps solars en les comarques de l´interior, sense un seguiment i control que aquestes provocaren dany en el territori.

Per als ecosocialistes “apostem al 100% per aquest tipus d´energia, ens sembla que és l´opció més raonable i rentable ambientalment, sobre tot per al nostre territori, on comptem amb tants dies i hores de sol. A més, permet a les persones optar per l´autoproducció i per tant independència energètica de les grans companyies, no obstant, estem comprovant conflictes que fàcilment serien corregibles si existira una major implicació de les Conselleries competents. Però els ajuts i subvencions del Ministeri d´Indústria a aquestes instal·lacions, que finalitzava aquest estiu, ha fet que molts empresaris es llençaren de manera descontrolada a aquest negoci, amb un únic ànim de lucre, i que intentaren per totes, posar en funcionament aquestes instal·lacions mentre duraren les subvencions.

Des d´Iniciativa, es venia denunciant com a exemple un cas concret en el municipi de la Serra d´En Galceran, on s´havia destroçat terreny forestals fora del projecte originari .La pròpia Conselleria havia advertit davant la presentació del primer projecte, que aquest s´havia de moficar i limitar disn de la parcel·la, per estar afectant a sòl cartografiat com terreny forestal en l´Inventari Forestal de la web de la Conselleria de Medi Ambient, conforme l´acord de 15 de juny de 2007, del Consell pel qual s´aprova l´Inventari Forestal´ de la CV.

Aquest informe concloïa que d´acord a la naturalesa i vocació dels terrenys, la part de la parcel·la 80 del polígon 10 del terme municipal de la Serra d´Engarceran, on pretenia ubicar-se la instal·lació solar fotovoltaica, presentava valors ambientals mereixedors de protecció forestal i paisatgística. I en eixe sentit, segons la Conselleria, els terrenys no eren susceptibles d´albergar les instal·lacions preteses, tractant-se en tot cas d´un sòl que hauria de qualificar-se com sòl no urbanitzable de protecció forestal.

El promotor proposa un canvi d´ubicació de les instal·lacions dins de la mateixa parcel·la, sense afectar a cap espai protegit, fet pel qual es considerava compatible la nova ubicació triada amb la normativa sobre l´ordenació forestal i d´espais naturals. No obstant això, les obres de condicionament del terreny per a la instal·lació d´aquestes fotovoltaiques, van arrasat literalment amb tota l´extensió de la parcel·la, inclòs aquella que la Conselleria reconeixia tenia valors ambientals mereixedors de protecció forestal i paisatgística.

L´ambiguitat de l´ajuntament, i la passivitat de la Conselleria,va fer que des d´Iniciativa es presentaren més de 40 interpelacions parlamentàries sobre aquest assumpte, i finalment, la Conselleria ha optat per denagar la Declaració d´Interés Comunitari a aquest projecte, i iniciar un expedient sancionador, per realitzar roturacions en sòl forestal amb valors ambientals.

Per als ecosocialistes “la falta de control de la Conselleria, ha ajudat a que durant els mesos que ha durat la bogeria del negoci de les solars, s´hagen comés agressions ambientals i sobre el territori completament evitables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: