El PP vota en les Corts contra la proposta d’Iniciativa de mantindre l’ESO a Atzeneta

Mollà lamenta el PP justifique la negativa per un mapa escolar de fa 12 anys, que ja va nàixer des del clientelisme partidista

La proposició No de Llei presentada i defesa ahir en la Comissió d’Educació de les Corts Valencianes, per la diputada d’Iniciativa, Mireia Mollà, en la qual es demanava el manteniment de l’ESO al municipi d’Atzeneta del Maestrat, va ser rebutjada per la majoria absoluta del PP a la cambra.

Segons ha exposat Mollà “ és com a mínim cínic, els arguments exposats pel PP per rebutjar-la, en boca de l’alcalde de Torrevella, l’imputat en diversos delictes, dient que aquesta decisió del trasllat dels alumnes a Vall d’alba, s’ajusta al mapa escolar del 1996, i entenen que mantindre l’ESO suposaria una vulneració legal i normativa, precisament, que el siga el senyor Hernández Mateo, qui parle de vulneració legal”. Per als ecosocialistes “ el principal problema és precisament eixe mapa escolar,que es va crear en el seu moment, baix pressions partidistes intolerables, i on precisament, es va deixar a Atzeneta sense un institut que havia de donar servei a tot l’interior de l’Alcalatén, abduint aquest, i el que pertoca a la subcomarca del Pla de l’Arc previst per a Cabanes, per deixar-ne només un, en Vall d’Alba, amb tots els problemes que això ocasionava”.

Mollà ha exposat que el mapa escolar de 1996, no reflexa la realitat actual de les necessitats educatives del nostre País “ i si realment apostem per una política de recuperació de l’interior, de vertebració i lluita contra el despoblament, cal una nova planificació de les dotacions escolars, que ajude a mantindre les escoles i instituts en tot el territori.

Recordem com la diputada ecosocialista, Mireia Mollà, va exposar que aquesta proposta ” tot i referir-se només al poble de l´Alcalatén, val com a toc d´atenció a la política  educativa del PP, que està castigant als pobles de l´interior; mentre es dediquen milions d´euros per crear xiringuitos com la VIU, en el lloguer dels barracons,  fent publicitat d´Educació per la Ciutadania en anglès, o finançant l´escola privada, fan desaparèixer unitats d´ESO dels pobles de l´interior, amb l´excusa de la poca població, i obligant a desplaçar-se a families senceres, castigant d´aquesta manera més la dificil supervivència de les comarques més despoblades. Per tant, el cas d´Atzeneta, és paradigmàtic de tot el que està passat al nostre país”

TEXT DE LA PNL PRESENTADA PER INICIATIVA I REBUTJADA PEL PP

A LA MESA DE LES CORTS

Mireia Mollà i Herrera i Mònica Oltra i Jarque, diputada i Síndica, respectivament, del Grup Parlamentari Esquerra Unida-Bloc-Els Verds-IR: Compromís d’acord amb allò dispost en els articles 160 i següents del RCV,  presenten la següent Proposició No de Llei.

EXPOSICIÓ DE MOTIU

Els alumnes del primer cicle d´ESO del municipi d´Atzeneta del Maestrat, segons ha transcendit, hauran de traslladar-se fins a Vall d´Alba a partir del proper curs escolar.

El 2002, després de mobilitzacions veïnals i una crisi en el consistori, la Conselleria es va comprometre que els alumnes, tot i continuar adscrits a l´Institut de Vall d´Alba, podrien rebre les classes en el propi municipi.

El problema no ha de ser entés simplement com la petició d´un poble menut de mantindre l’ESO, sinó que és el reflex de com d’arbitrària i partidista, o equívoca, ha estat la creació dels mapes escolars, atenent més a criteris particulars que a l´interés general de la població.

Si ens retrotraiem en el temps, la creació de l´Institut de Vall d´Alba es va fer a costa de fer desaparèixer la primera planificació, i més raonable, de crear dos centres distints, un a Cabanes, per donar servei a la zona del Pla de l´Arc, i l´altre a Atzeneta, que donaria servei a l´interior de l´Alcalatén-Alt Maestrat.

Atzeneta és un poble que podria considerar-se capital de la zona interior de l´Alcalatèn-Alt Maestrat ( 26 km fins a Vistabella, però quasi tres quarts d´hora de cotxe, 16 km de Xodos, mitja hora de cotxe, 10 km de Benafigos, igual a 20 minuts…), per tant, amb carreteres molt complicades per una orografia muntanyosa, però que permetria el desplaçament diari des dels pobles fins a l´IES o Secció d´Atzeneta, si s´haguera fet.

Per tant, mantindre aquest centre era vital per revitalitzar una zona en permanent procés de despoblament; els xiquets dels pobles del voltant, podrien continuar en els pobles, desplaçant-se raonablement fins a Atzeneta. Per contra, amb la imposició del nou centre a Vall d´Alba, a prop de 18 quilòmetres d´Atzeneta, la distància es fa més gran també per als pobles de la comarca ( 43 km de Vistabella, 33 de Xodos, i 27 de Benafigos, i el temps de desplaçament en cotxe, per tant, hora i quart des de Vistabella, tres quarts des de Xodos, i també des de Benafigos, per carreteres plenes de corbes, amb habituals nevades a l´hivern), fet que ha ocasionat que tots els estudiants han hagut de ser reclosos en residències durant la setmana, trencant d´aquesta manera la convivència  familiar, i restant, als pobles d´escassa població, de la vida que aporta la gent més jove.

Moltes famílies han optat per desplaçar finalment la seua residència habitual dels menuts pobles a altres més grans, per poder compaginar la convivència.   Per tant, el cas concret d´Atzeneta, serà el que es viurà també en altres llocs, on no s´ha actuat de manera raonable pensant en el territori i les necessitats de la gent. Es deixa despoblar l´interior, llevant-li dotacions i serveis públics.   El desplaçament d´ara dels xiquets de l´ESO d´Atzeneta, per tant, afecta tots els pobles d´interior per igual, i és un mal precedent.

Per tot això es presenta la següent:

PROPOSICIÓ NO DE LLEI

Primer: Les Corts insten la Conselleria d’Educació a adquirir el compromís de mantenir l’ESO a Atzeneta del Maestrat durant els propers anys, tal i com s’ha fet fins ara.

Corts , 27 de juny de 2008

Mireia Mollà Mònica Oltra

2 9 d’octubre de 2008. Gabinet de Premsa d’Iniciativa del Poble Valencià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: