Iniciativa informa: Cultura torna a evitar decretar mesures cautelars davant les troballes arqueològiques del Ribalta

mireia

Foto: Mollà en manifestació a Castelló

Els ecosocialistes adverteixen que si finalment apareixen totes les restes que els tècnics apunten, serà inviable el traçat, i s’haurà perdut molt de temps i diners.
La diputada d’Iniciativa a les Corts Valencianes, Mireia Mollà, va preguntar per escrit a la Conselleria de Cultura que informara sobre la dimensió i característiques dels treballs arqueològics al PArc Ribalta, saber quan es prèvia concloure-les, exigint còpia de la memòria d’aquesta actuació.
Mollà, igualment, demanava que Cultura exigira la paralització cautelar del projecte del pas de troleibús pel Parc, a les conclusions de les prospeccions, perquè en cas d’aparèixer troballes de gran valor, no tindria sentit el pas d’aquest pel damunt dels jaciments. Segons la diputada “ l’existència de restes arqueològiques al Ribalta, com ara el cementeri, l’ermita del Calvari, defenses de la Guerra Civil, o el Fortí de la Llibertat de les guerres carlines, no és l’únic argument per oposar-se al pas del troleibús pel Parc, però si un més, i suficient per ell mateixa, per a que la conselleria de cultura entrara en raó i demana canviar el traçat per fora del Parc. Però, com ens esperàvem, continuen en la seua política de terra cremada, i no es comprometen a res”.
Per als ecosocialistes “ les prospeccions hagueren tingut que ser anteriors, y molt, en el temps, a l’aprovació per part del Consell i ajuntament, d’un traçat irrespectuós amb el patrimoni de la ciutat, i que ara pot patir tot tipus de contratemps per tot el que pot anar apareixent.
En les respostes de la Conselleria, s’informa que el projecte d’excavació corre a càrrec de Vicent Juan Berenguer Garcia, i es va iniciar a l’agost de 2008, sense que haja conclòs a data d’avui, per la qual cosa encara no consta en ni informe preliminar ni memòria de tal actuació arqueològica. De les sis prospeccions realitzades per Cultura, s’informa que s’han de fer 25 sondejos de 25 m2 cada un, la grandària de les quals variarà depenent de les troballes, i fins la data, s’ha localitzat el cementeri del segle XIX de Castelló, i s’està procedint a la seua delimitació dins l’àrea afectat. Una vegada es presente la memòria o l’informe preliminar de les troballes i es disposen de la informació detallada, es determinarà si han d’adoptarse mesures cautelars”
Per a Mollà “ de nou es comença la casa per la teulada; si s’haguera fet una valoració d’impactes per poder triar alternatives de traçat, l’opció del Parc Ribalta perdria punts, a més de per l’impacte ambiental, per l’existència de restes arqueològiques i humanes constatades, però, ni es va fer estudi d’alternatives de traçat, ni treballs arqueològics previs que eren necessaris per estimar si el traçat era viable o no”.
SIGNA PEL RIBALTA: http://www.firmasonline.com/1firmas/camp1.asp?C=1922
11 de novembre de 2008.
Gabinet de Premsa d’Iniciativa del Poble Valencià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: