HEM DE FER MEMÒRIA (HISTÒRICA)

valle-de-los-caidos-definitivisimaLlig fa uns dies, a un home de Castelló protestant pel procediment obert pel jutge Garzón per tal d´esclarir els centenars, milers de desaparicions i assassinats en la reraguarda durant la Guerra Civil i l´existència de desenes de fosses comunes repartides per tot l´Estat espanyol. Explicava este home que el bàndol republicà, els rojos, també havien comés tota classe d´excessos i assassinats, i que alguns dels presumptes assassins o instigadors del terror roig encara estaven vius, i posava l´exemple de Santiago Carrillo. No li falta raó. No obstant, este home es va oblidar, per error o intencionadament, d´alguns aspectes que a este respecte s´han de tindre en compte.

En primer lloc s´oblida que els assassinats pels republicans van ser desenterrats entre 1939 i 1940. Els assassinats per falangistes i feixistes encara han d´esperar hui en dia. A més, com que en cap moment la Constitució democràtica de la República va ser abolida en el territori governamental, tots els assassinats extrajudicials eren investigats en la mesura del possible, donada la conjuntura històrica del moment. Açò no va passar en territori rebel.

També s´oblida que als acusats d´haver comés assassinats, robatoris, incendis o saquejos se´ls va jutjar en pantomimes de judicis, sense cap garantia legal, sense dret a una defensa digna d´este nom, i després d´haver sigut sotmesos a terribles tortures van ser afusellats. Es calcula en més de 200.000 persones mortes durant la guerra i la postguerra pel franquisme com a conseqüència de les sentències de mort, les tortures i les males condicions dels centres penitenciaris (malalties, fam, fred…).

No explica este home que després de la guerra, els familiars dels Caídos por Dios y por España van ser recompensats sobradament amb tota classe de beneficis socials i laborals. Es va dur a terme un saqueig de l´Estat. Mentre que els vençuts eren porgats dels seus llocs de treball, els vencedors ocuparen els que quedaven lliures com a conseqüència de les depuracions. Això va passar especialment en l´administració pública, on els excombatents, excaptius, familiars de morts i mutilats de guerra franquistes tenien preferència i llocs reservats en ajuntaments, el magisteri i empreses. Mentrestant, els familiars dels desapareguts republicans ni tan sols en podien parlar ni preguntar, ni dur dol, i hagueren de fer front a quantioses multes com a conseqüència de l´aplicació de la Llei de Responsabilitats Polítiques.

Tampoc parla este indignat home dels processos de beatificació oberts per l´Església Catòlica per tal de premiar i recordar els Mártires de la Cruzada. Memòria històrica de l´Església, que s´oblida, curiosament, de tots els capellans i catòlics assassinats per Franco. Tampoc parla que en València s´està construint en terreny públic i amb grans aportacions d´institucions públiques una gran basílica dedicada als màrtirs valencians. Això no obre ferides?

La veritat és que no és d´extranyar estos oblits, ja que a la dreta espanyola, als fills ideològics del franquisme, els molesta eixe passat, en el que molts casos participaren els seus pares, els seus avis, o ells mateixos. Recorde un dirigent de les Noves Generacions del Partit Popular, amb bromera en la boca, cridant contra les exhumacions dels antifranquistes. En l´escrit parlava de Carrillo i de Paracuellos, però no deia res de Fraga i dels morts de Vitória-Gasteiz en plena transició. I pot ser això és el que els fa por que s´investigue eixe passat, del que no ha passat tant de temps.

No es pretén obrir ferides, sinó tancar-les definitivament.

Vicent Enric Sorribes

Membre de la Mesa Nacional d´Iniciativa del Poble Valencià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: