Iniciativa lamenta la Conselleria de Justícia no es comprometa a més esforços a Nules per desbloquejar el Cas Fabra

Segons els ecosocialistes, la Conselleria no dóna especial importància a la paràlisi que està patint els jutjats de Nules, a l’afirmar que la càrrega del treball que suporta aquest jutjat és igual a molts partits judicials de la Comunitat.

La diputada i portaveu d’Iniciativa,Mònica Oltra, va demanar a finals de setembre, que el Consell es pronunciara per escrit sobre si pensava adoptar alguna mesura per a agilitzar la investigació del Cas Fabra, i si pensava instar a la Conselleria de Justícia a què col·laborara per a desbloquejar els jutjats de Nules.

El Conseller de Justícia, ha estat el que ha respost en nom del Consell, informat que basant-se en les dades estadístiques sobre l’activitat dels jutjats valencians, realitza una proposta al Ministeri de Justícia, respecte als òrgans judicials que han de crear-se en la nostra comunitat. En el cas de Nules, per al conseller, passa el mateix que en molts altres partits judicials valencians, i per part de la Conselleria es va sol·licitar la creació d’un 4rt Jutjat, el qual va entrar en funcionament el 28 de desembre de 2007 ( dia dels innocents).

Amb aquesta resposta, la Conselleria de Justícia deixa entendre que tot el que havia de fer, des de la seua competència, era demanar a Madrid la creació d’un nou jutjat, com en altres partits judicials, però sense entrar a valorar l’excepcionalitat del Cas Fabra en Nules, que està ocasionant el descrèdit de la justícia “ el cas Fabra, malauradament, no és un cas més, és el cas que acapara totes les portades, les converses, el sainet que erosiona la credibilitat de les administracions i creure que tots som iguals davant la justícia” .

La Conselleria, per tant, no es compromet ni ampliar la plantilla, opció uqe ha congelat fins a l’any vinent, ni dotar de més recursos als jutjats de Nules, dóna per bona l’oferta qeu va oferir de prolongacions de la jornada als funcionaris, a fi d’augument la productivitat”, mesures que ja s’han vist, han estat insuficients. Des d’Iniciativa es lamenta la falta de compromís de la Conselleria en disposar de recursos i mitjans per fer avançar aquest Cas Fabra, que es troba paralitzat a Nules.

Tal i com recordava Oltra en la seua pregunta al Consell, “l’’anomenat “Cas Fabra”, que s’instrueix en els jutjats de Nules, contra el President de la Diputació Provincial de Castelló, Carlos Fabra, per la presumpta comissió de múltiples delictes, s’eternitza des de fa anys, a més de pels recursos judicials de l’imputat, pels continus relleus (excedències i substitucions) de jutges i fiscals d’aquest jutjat.

A pesar de l’escàndol mediàtic d’aquest cas per la connotacions polítiques, quasi cinc anys després, continua en una fase d’investigació. Aquesta situació, erosiona greument la imatge de la justícia, fent dubtar a la ciutadania de la “normalitat” dels fets. “ Un Estat de Dret, té entre els seus pilars bàsics la igualtat de totes les persones davant de la llei i és una condició de la confiança dels ciutadans en la justícia el fet que aquesta siga percebuda com eficaç i, en la mesura que es puga ràpida, sempre salvaguardant els drets de tots els implicats”.

Els continus canvis en els principals responsables de les investigacions, el volum de la documentació acumulada i la necessitat estudiar-la íntegrament abans de procedir a noves diligències comporten clarament una major lentitud en el procés que dificulta clarament la rapidesa i queda minvada, amb això, l’eficàcia de la justícia.

Els càrrecs que ocupa el Sr. Fabra dins de l’Administració i dins del seu partit polític, als que no ha renunciat a pesar de les imputacions judicials que pesen sobre ell, poden afectar l’exigible igualtat de cada ciutadà o ciutadana davant de la llei. Aquesta permanència del Sr. Fabra en els seus càrrecs, el fet de no assumir cap responsabilitat política a pesar de les imputacions, el situa en una posició de privilegi que fa possible que es pogueren donar condicions de pressió davant de les persones implicades en aquest cas, inclosos els membres de la judicatura.

Tots aquests fets produeixen estupor en gran part de la població i acaben provocant desconfiança en l’administració de justícia. Pren força la percepció que la justícia no funciona igual per a tots i totes i augmenta la percepció que determinades persones escapen a l’acció de la justícia perquè disposen de ressorts especials a causa de la seua especial posició.

Quasi cinc anys després de requeriments, el Ministeri de Justícia ha autoritzat la creació de dues places de jutge de reforç per als jutjats de Nules, a petició del Consell General del Poder Judicial. A pesar d’això, la Conselleria de Justícia , ha anunciat que no enviarà aquests funcionaris, com a mínim, fins al pròxim gener.

Amb la resposta de la Conselleria, es corrobora la intenció de no implicar-se.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: