Iniciativa celebra que el Consell haja escoltat la seua petició per incloure als pobles del Maestrat, entre els rebran ajuts per inundacions

El Consell es limita a enumerar la política europea i estatal i obvia cap mesura autonòmica, tot i constatar la crisi que travessa el sector.

Tal i com es desprèn de “ORDRE de 7 de novembre de 2008, de la Conselleria de Governació, per la qual es determinen els municipis a què són d´aplicació les ajudes que es convoquen, per les diferents conselleries, als damnificats per les pluges torrencials esdevingudes els dies 23 i 24 de setembre, així com els dies 9 a 14 i 18 a 20 d´octubre de 2008, a la Comunitat Valenciana. [2008/13371] http://docv.gva.es/portal/portal/2008/11/18/pdf/2008_13371.pdf, Benicarló, Càlig, Cervera del Maestre, Peníscola i Vinaròs, sí podran acollir-se a aquests ajust,tot i no estar en el primer llistat de la Conselleria.

Des d´Iniciativa s´ha celebrat aquest canvi de criteri ” ja que no podia ser d´altra manera”, i es recorda que va ser precisament aquesta formació qui demana aquesta mesura no contemplada originàriament en la proposta de la Conselleria”

La diputada d´Iniciativa, Mònica Oltra, va adreçar un seguit d´iniciatives parlamentàries, en les quals es demana al Consell que modificara el llistat tancat de 101 pobles que feia públic el 16 d´octubre en una comunica públic. En eixe llistat, no apareixia cap poble de Castelló, tot i haver patit els estrall de la pluja torrencial; el motiu, que s´havia pactat amb el Ministeri un llistat per poder accedir ja als ajuts, referits als aiguats dels finals de setembre, però que no tenien en compte els pobles amb la mateixa situació que havien patit desperfectes en entre els dies 9 i 20 d´octubre”

Per als ecosocialistes, era un error que Governació presentara ja un llistat tancat, sense opció a modificar-lo ” fer dos procediments diferents,quan al mateix temps de fer públic aquest llistat, eren coneixedors que altres pobles acabaven de patir, o estaven patint els efectes dels aiguats, era injust, i suposava encetar un altre procediment que suposaria

La Conselleria de Governació , va anunciar per mitjà d´una nota de premsa en data 16-10-08, que presentarà una Ordre d´ajuts per inundacions amb una llista ja tancada amb municipis afectats per inundacions, els quals es podran beneficiar d´ajuts econòmics, un total de 101 municipis de València i Alacant s afectats pels efectes de les pluges i podran acollir-se als ajuts. En aquesta reunió Interdepartamental totes les consellerias van aportar els seus respectius informes sobre la situació dels municipis més afectats, que de manera provisional ascendeixen un total de 101 (68 de la província de València i 33 de la d´Alacant).

Ara, es veu, la petició d´Iniciativa ha servit per a incloure aquests cinc pobles del Maestrat.

Nota de premsa del Consell

La Generalitat publicará la orden de municipios afectados para que se acojan a las ayudas por inundaciones

· La Generalitat y el Ministerio de Interior mantendrán una reunión la próxima semana para coordinar las ayudas de ambas administraciones

· Durante los episodios de lluvias de septiembre y octubre el CCE gestionó más de 3.600 incidentes

· Un total de 101 municipios se han visto afectados por los efectos de las lluvias y podrán acogerse a las ayudas

Valencia (16-10-08).- El conseller de Gobernación, Serafín Castellano, ha afirmado, durante la reunión Interdepartamental celebrada hoy para hacer un seguimiento del episodio de fuertes lluvias que se produjeron en septiembre y octubre en las provincias de Valencia y Alicante, que la Generalitat trabaja “desde el primer día para que todos los municipios afectados por las intensas precipitaciones puedan acogerse a las ayudas y asistencias que necesiten para volver a la normalidad lo antes posible y resolver las incidencias causadas por estas inundaciones”.

En esta reunión Interdepartamental todas las consellerias han aportado sus respectivos informes sobre la situación de los municipios más afectados, que de manera provisional ascienden a un total de 101 (68 de la provincia de Valencia y 33 de la de Alicante).

En este sentido, fruto de las valoraciones y conclusiones extraídas tras este encuentro, cada conselleria enviará técnicos para solventar cualquier incidencia. Al respecto, Castellano ha destacado que “en departamentos como Sanidad o Educación se han resuelto ya incidencias en algunos centros de salud o colegios porque eran asuntos más puntuales”.

Serafín Castellano ha anunciado que “la próxima semana, con la orden cerrada de municipios afectados, nos reuniremos con el Ministerio de Interior para coordinar toda la burocracia y que los afectados puedan volver a la normalidad lo antes posible y reciban las ayudas a la mayor brevedad”.

“El objetivo de esta reunión es que las dos administraciones vayamos de la mano para cerrar el listado definitivo de los municipios que se vayan a acoger a las ayudas previstas”, ha señalado Castellano.

Incidentes gestionados por el servicio de emergencias 112

Durante el episodio de lluvias del pasado mes de septiembre el teléfono de emergencias 112 gestionó un total de 758 incidentes relacionados con las intensas precipitaciones. En concreto, 458 llamadas de la comarca de El Baix Vinalopó y 273 de la comarca de La Ribera.

Asimismo, del 9 al 13 octubre, el Centro de Coordinación de Emergencias gestionó del total de 2.852 incidentes. Por provincias, destaca Valencia, con 2149 llamadas gestionadas, seguida de Alicante, con 587 y Castellón, con 116 incidentes.

Castellano ha destacado la labor de todos los profesionales de emergencias que se volcaron en minimizar las consecuencias de las lluvias y ha señalado que “es importante mantener la coordinación entre ayuntamientos y el Centro de Coordinación de Emergencias autonómico para que se pueda reaccionar al instante y prever cualquier consecuencia como desbordamientos por crecida de ríos y barrancos”.

Pregunta:

A LA MESA DE LES CORTS

Mònica Oltra i Jarque, diputada del grup parlamentari “Esquerra Unida-Bloc-Verds-IR: Compromís”, a l’empara del que disposa l’article 157 del RC, té l’honor de formular a l’Honorable Senyor Conseller de Governació la pregunta següent, desitjant contestació escrita:

Cal que la Conselleria de Governació modifique i amplie el llistat tancat de 101 pobles que es podien acollir-se als ajuts econòmics per inundacions de setembre i octubre, per tal de poder beneficiar també els del Baix Maestat afectats aquest cap de setmana.

Queden encara prop de dos setmanes d´octubre, i per tant, tot i que ara es pacte amb el Ministeri un llistat per poder accedir ja als ajuts, cal que en el moment de signar eixe acord, es puguen incloure tots els pobles realment afectats, i això inclou també els d´aquest cap de setmana, que no han de patir al damunt més impediments burocràtics i esperar a nous acords entre administracions, i igualment, s´ha de deixar la porta oberta per poder incloure posteriorment, a tots aquells municipis que, esperem que no, puguen patir en propers dies altres inundacions. El llistat que anunciava Governació que ja estava tancat, no té sentit no modificar-lo, donat que és manifest les destroces causades aquest cap de setmana, i no incloure-les seria una barbaritat irresponsable.

Dijous passat (16-10-08), la Conselleria de Governació , va anunciar per mitjà d´una nota de premsa que presentarà una Ordre d´ajuts per inundacions amb una llista ja tancada amb municipis afectats per inundacions, els quals es podran beneficiar d´ajuts econòmics.

Segons aquest comunicat, La Generalitat i el Ministeri d´Interior mantindran una reunió aquesta mateixa setmana per coordinar els ajuts per inundacions d´ambdues administracions. Un total de 101 municipis de València i Alacant s´han vist afectats pels efectes de les pluges i podran acollir-se als ajuts.

En aquesta reunió Interdepartamental totes les conselleries van aportar els seus respectius informes sobre la situació dels municipis més afectats, que de manera provisional ascendeixen un total de 101 (68 de la província de València i 33 de la d´Alacant).

Aquests ajuts, es refereixen només a les pluges de setembre i octubre, anteriors a al 16 d´octubre, i malgrat aixó, a Castelló es van patir importants inundacions que van causar, a més d´una mort, grans desperfectes i pèrdues econòmiques precisament el dissabte dia 18, i per tant, no tindria cap sentit deixar a pobles com Benicarló o Peníscola fora d´aquests ajuts.

– Pensa incloure la Conselleria en aquest llistat també els pobles afectats aquest cap de setmana a Castelló?

– Pensa la Conselleria deixar alguna possibilitat per poder acollir-se als ajuts als pobles que patisquen inundacions després de la data de signatura d´acords entre Conselleria i Ministeri?

– En el cas concret dels pobles afectats del Baix Maestrat, quin tipus d´ajuts es contemplen?

Corts, 21 d´octubre de 2008

Mònica Oltra

19 de novembre de 2008.

Gabinet de Premsa d´Iniciativa del Poble Valenci

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: