El Govern Central respon a Iniciativa que no pensa condicionar els ajuts al troleibús al respecte del Parc Ribalta, i s´inhibeix del tema

salvemelribalta2Els ecosocialistes lamenten que el PSOE no condicione els ajusts del Ministeri de Foment a un projecte del tot insostenible i que fa malbé el patrimoni castellonenc.

Quasi sis mesos ha estat el que li ha costat al Govern Central respondre a la pregunta del diputat d´Iniciativa, Joan Herrera, sobre la petició arran la possibilitat de condicionar els ajuts del Ministeri de Foment al projecte de troleibús de Castelló, xifrades en 600.000 euros, a que aquest tinguera un traçat respectuós amb el Parc Ribalta.

I la resposta, ha estat totalment in satisfactòria, la pregunta al Govern, que afectava principalment al Ministeri de Foment per ser qui finançava en part aquest projecte, ha estat resposta pel de Cultura, ” el qual afirma desconèixer el projecte descrit pel diputat Joan Herrera. I es justifica afirmant que dins del marc jurídic competencial en matèria de patrimoni històric, són les Comunitats autònomes, en aquest cas la Generalitat, les administracions públique per a aplicar el règim jurídics de protecció, aixo és, per autoritzar o denegar les actuacions”.

Des de Castelló, el portaveu d´Iniciativa, Vicent Grau, ha lamentant aquesta inhibició de responsabilitat ” està molt clar de qui són les competències en matèria de patrimoni històric, però el que estàvem recordant-li al Govern Central, que ell era responsable en part, de que aquest atemptat ecològic tirara endavant, al finançar amb fons del Ministeri de Foment el mateix. Foment sí té capacitat de valorar què ha de finançar i què no, i poder condicionar els ajuts a projectes que siguen respectuosos i raonable. Malauradament, hem vist com des de la subdelegació del Govern a Castelló, i des del seu partit, no els han informat massa bé del què ens estem jugant, i sembla que a Madrid no els importa massa. Des d´Iniciativa som els primers en defensar el traspàs de les competències a les administracions autonòmiques i la no interferència de l´Estat, però sí de que es siga responsable del que es finança, i que baix l´excusa de la descentralització s´estiga sent còmplice de barbaritats mediambientals”

Grau ha recordat que l´altra administració que també finança aquest projecte, la Unió Europea, sí ha demanat informació a les administracions per poder valorar l´impacte del projecte “el PSOE en Madrid, torna a no prendre´s seriosament els problemes de Castelló, i per això agrairem que des de Castelló, els seus companys de partits actuaren en conseqüències, demanant-los que el Govern Central actue”

Adjuntem la pregunta al Govern del diputat ecosocialista Joan Herrera:

La ley 16/1985, del 25 de junio, del Patrimonio Español, anuncia que integran éste patrimonio todos los muebles e inmuebles de interés artístico, histórico, paleontológico, arqueológico, etnográfico o técnico. Así como los lugares naturales, jardines y parques que tengan valor artístico, histórico o antropológico.

También dice que cualquier bien del Patrimonio Histórico disfrutará de protección especial y tutela cuando se inicie el proceso de declaración del mismo como Bien de Interés Cultural, en cuyo caso también se protegerá su entorno.

El Parc Ribalta, en la ciudad de Castelló de la Plana es un Bien de Interés Cultural (BIC) y un Conjunto Histórico Artístico (Real decreto 1866/81 del 19 de junio), amenazado en la actualidad por el proyecto de la Conselleria d´Infraestructures, de permitir el paso por el centro de este Parque, de un transporte de vía reservada (trolebús), el cual necesitará de la construcción de una amplia estructura de al menos 7 metros de hormigón de anchura.

De llevarse a cabo este proyecto, se partiría en dos el Parque, restándole gran parte de su valor como pulmón verde de la ciudad, no se ha calculado tampoco el impacto sobre el valiosísimo legado botánico de este conjunto modernista.

Organismos como el Consell Valencià de Cultura, el Colegio de Arquitectos de Castelló, o la Universitat Politècnica de València, ha informado desfavorablemente a este proyecto. A pesar de ello, el ayuntamiento de Castelló, como la Conselleria, prevén continuar con este proyecto, a pesar de existir alternativas viables en el trazado del trolebús, que evitarian la agresión al BIC y Conjunto Histórico Artístico.

El Ministerio de Fomento ha destinado 600.000 EUR a este proyecto, “TVRCas”, trolebús urbano de la ciudad de Castelló de la Plana. La inversión por parte del Ministerio de Fomento, hará posible esta barbaridad mediambiental.

Dentro del actual marco competencial, y atendiendo a la necesidad de preservar al patrimonio cultural, ¿Va el Gobierno a adoptar algún tipo de medidas para preservar la integridad del conjunto histórico-artístico del Parc Ribalta de Castelló?

¿Piensa condicionar el Gobierno la ayuda económica al proyecto, a la búsqueda de alternativas de trazado del paso del TVRCas por el centro del Parque?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: