Medi Ambient minimitza a Iniciativa els vessaments tòxics de Benicarló i deixa tota responsabilitat a les empreses

Els ecosocialistes demanen al Consell un major control, i dotar definitivament al municipi d’una depuradora en condicions. En els pressupostos autonòmics per a 2009, no apareix com a tal cap partida destinada a construir la depuradora de Benicarló, ni de la resta de pobles del Maestrat que ha ocasionant l’obertura d’una sanció de la UE a Espanya per incompliment de directives europees. Iniciativa demana en les seues esmenes a aquests comptes del Consell, l’aparició d’una partida destinada a eixe fi.

I en eixa línia, la falta de depuradora en aquest municipi pot estar ocasionant més problemes dels que oficialment es volen reconèixer. Per eixe motiu, la diputada d’Iniciativa Mònica Oltra, va enregistrat una pregunta al Conseller de Medi Ambient, després de la publicació de l’informe “Destrucció a tota costa en la Comunitat Valencia 2008”, elaborat per la prestigiosa i imparcial ONG Greenpeace, referent a la destrucció del litoral valencià, on es deia que un dels agents contaminants més habituals del litoral valencià són els abocaments d’aigües residuals urbanes procedents de desenes de municipis i urbanitzacions situades en la costa. En molts casos aquestes aglomeracions urbanes disposen d’un tractament d’aigües insuficient degut que els seus sistemes han quedat obsolets o perquè es veuen superats en l’època estival, quan el turisme multiplica la població per a la que van ser dissenyades les plantes depuradores.

Un exemple d’aquesta situació, segons l’informe de Greenpeace ,es troba en la costa nord de Castelló. Aquí, importants municipis com Vinaròs, Benicarló, Peníscola i Alcossebre, amb prop de 128.000 habitants equivalents, només disposen d’un sistema de pretractament de les seues aigües residuals. Aquest procés no serveix per a eliminar les substàncies químiques i contaminants presents a les aigües residuals. També s’aboquen directament al mar tones de matèria orgànica, fangs i bacteris fecals, contribuint al deteriorament de la qualitat de l’aigua costanera. “Aquesta lamentable situació ha obligat a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge a assenyalar aquest tram de costa com a zona on hi ha una pressió global significativa sobre les masses d’aigües litorals a causa dels abocaments procedents de fonts significatives de contaminació puntual.”

Es diu en aquest informe, que Benicarló posseeix un teixit industrial important que emet substàncies altament contaminants, el que li ha fet mereixedor de ser identificat com a punt negre en l’Estat Espanyol. En tractar-se d’un municipi que no té un sistema de depuració adequat, les empreses, principalment del sector químic, aboquen al mar grans quantitats de productes tòxics.

Oltra va demanar al Consell que explicara si era coneixedor d’aquest incident, i si s’havia pres cap mesura per actuar davant el cas concret de Benicarló.

La resposta del Conseller no deixa dubtes, no s’ha fet absolutament res. Segons el Conseller, “ les indústries són responsables d’adoptar les mesures necessàries perquè els seus abocaments complisquen les condicions establides en les corresponents ordenances municipals o autoritzacions d’abocament. De les dades que disposa la Conselleria es després que les aigües que s’aboquen a la xarxa de col·lectors de Benicarló són aigües urbanes o assimilables a urbanes” .

Per tant, el Consell es desentén del que denúncia Greenpeace i torna a deixar als vessaments de les empreses sense control; més alarmant si es té en compte la manca de depuradora en condicions d’aquest municipi; el que aboquen les empreses al la xarxa urbana és el que va a parar directament al mar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: