Medi Ambient respon a Iniciativa que la planta i l´abocador de residus de Cervera són instal·lacions diferents per justificar la primera.

Iniciativa adverteix que sense saber on anirà l´abocador, no té sentit crear ja la planta, perquè podrà encarir tot el procés, i es reconeix implícitament que el terreny no és òptim per a aquest tipus d´instal·lacions.

La diputada d´Inciativa, Mònica Oltra va demanar explicacions a la Conselleria de Medi Ambient pel fet que La Direcció General per al Canvi Climàtic haguera concedit l’autorització ambiental integrada (AAI) per a la planta de tractament de residus urbans excloent de la mateixa l’abocador de residus no perillosos corresponent al Pla Zonal de Residus de la Zona I, que va parell a aquest project,  a Cervera del Maestre.

Aquest procediment podia incurrir en irregularitats, a l´excloure a l´abocador, donat que la pròpia Direcció General de Gestió del Medi Natural emet la Declaració d’Impacte Ambiental com “favorable, només als efectes ambientals, la Planta de Valoració de Residus Urbans, excloent de la seua valoració l’abocador de rebutjos de la planta, per no disposar dels elements de judici suficients per a la seua avaluació”. Quan la legislació actual marca que les declaracions han de ser sobre la totalitat del projecte i no sobre porcions del mateix.

Oltra ve preguntar per quin motiu l´AAI de la planta de tractaments exclou la valoració de l´abocador de residus que va parell a aquest projecte, per quin motiu no es té judicis suficients per a l´avaluació de l´abocador, o per què no es va esperar a tindre judicis suficients per fer l´avaluació del projecte en conjunt.

La resposta de la Conselleria, intenta obviar les preguntes més compromeses, i es justifica al·legant que es tracten de dues instal·lacions distintes,i per tant, poden ser objecte d´AAI independents. ” En aquest sentit,atés que la planta de tractament tenia els informes favorables (CHX, DIA), es va resoldre l´atorgament de l´AAI de la planta de tractament”.

Des d´Iniciativa, s´ha valorat que tot els passos donats per la Conselleria demostren els problemes reals que ocasiona aquest abocador per buscar una zona no òptima ” partir el projecte en dos, perquè saben que l´abocador no tindria mai una valoració positiva, pel perill de filtracions als aqüífers que nodreixen al Baix Maestrat, és suficient per fer reconsiderar tot el projecte, tant l´abocador com la planta”.

Per als ecosocialistes, que la setmana passada el mateix Conseller anunciara la búsqueda d´un nou emplaçament per ubicar l´abocador reconeixent els problemes de filtracions que podrien ocasionar-se, respon la precipitació per fer la planta de tractament ” tindre la planta feta, caiga el que caiga, i després el problema de l´abocador encarar-lo com siga”

Segons Iniciativa, l´administració implicada ( Consell i ajuntament de Cervera), eren ja conscients dels problemes que comportava ubicar aquest abocador a la partida de la Bassa, i per això es va voler deslligar l´abocador de residus de la resta del projecte de la planta de tractament, tramitant   l’autorització

Per als ecosocialistes, si l´abocador no es pot ubicar en la Bassa, no té sentit instal·lar allà la planta, ja que pot encarir tot el procés. Tant ajuntament com Conselleria, ha de deixar aquesta pràctica d´imposició; cal recordar que la tria de l´emplaçament per part de Cervera no ha estat objectiva, la partida de la Bassa, tot i estar dins del seu terme municipal està més a prop del veí poble de Càlig, els terrenys són de gent d´aquest segon poble, i els accessos també haurien de fer-se per ell, per tant, Cervera rebria les compensacions econòmiques per albergar la planta, i Càlig tots els problemes; una manera totalment insolidària i irresponsable  d´abordar el finançament municipal , que crea un confrontació en la comarca evitable.

Des d´Iniciativa s´ha demanat que es busque un ubicació de consens entre tota la comarca, sense imposicions com s´ha vingut fent fins ara, i amb criteri tècnics objectius” .

22 de novembre de 2008.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: