Iniciativa vota contra els pressupostos municipals a Cabanes, al no acceptar el PP cap proposta

Mulet lamenta que el PP enlloc de governar es dedique a fer d’oposició a l’oposició..

Finalment, el regidor d’Iniciativa a Cabanes, Carles Mulet, ha votat contra els pressupostos municipals , en el ple d’aquest matí.

La intervenció en el Ple ( que adjuntem), ha estat, com és habitual, resposta per part de l’alcalde amb improperis i desqualificacions personals, davant al seua manca d’arguments.

ESMENES ALS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS DE CABANES PER A 2009 PRESENTATS PER ACORD MUNICIPAL D’ESQUERRES I ECOLOGISTA.

Des del nostre grup municipal, analitzem, com cada any els pressupostos, i fem les nostres propostes, que fins ara mai han estat acceptades, per a que després es tinga la desvergonya de dir, com es va dir l’any passat i encara es pot llegir en la web municipal que no presentem alternatives. Les presentem, i és l’equip de govern qui no està a l’altura, per no acceptar-ne mai ni una i demostrar una manera de governar des de la prepotència i arrogància, que ens agradaria aquest any es rectificara.

Representem, el nostre grup municipal, a un important percentatge de la població, ( població real, i no a Talamantes i demés fauna de fora com la que vau empadronar el PP), i per tant, allò que proposem, és el que proposa part del poble.

Tornem, este any, a vore com aquell “farol” que es va apuntar l’equip de govern de “pressupostos participatius”, va quedar en no res, fer-los participatius no vol dir enviar la proposta, la setmana abans, a algunes entitats i si diuen alguna cosa que ens agrada, la incorporem, i si no, res de res; participació és deixar un tant per cert, un 30 per exemple, de les inversions reals, per a que siga el teixit associatiu municipal qui determine i valore en que s’ha d’invertir, i això no es pot fer enviant una còpia a la bústia la setmana abans, sinó que s’ha de treballar, creient-nos el que fem, durant tot l’any.

INGRESSOS:

Ens preocupa que quasi un terç del pressupost isca d´un crèdit bancari, l´ajuntament deu ja :

-18.030,39 euros d´un préstec al BCL,

-28.848,54 d´un altre amb la mateixa entitat

-234.457,36 d´un tercer pendent de pagament a Caixa Catalunya,

-443.181,80 d´un altre amb el BCL, i els

1.318.398,12 del nou que es subscriu ara amb el BBVA: en total, el poble de Cabanes deu 2.042.915,21 ( és a dir, quasi 340 milions de pessetes.

-Molts d´aquests projectes municipals que incrementen el deute, podrien ser finançats per altres administracions, Diputació o Generalitat, sobre tot tenint en compte que governa el mateix partit a totes tres administracions, però la incapacitat de l´equip de govern fa que la única opció siga endeutant més al poble

Està clar els comptes d’ingressos són els que bonament ha fet la tècnica encarregada, i que si no es trau més de manera ordinària, la solució no és pujar els impostos, com si s’ha fet amb el de les “basures,” per exemple, sinó tindre la capacitat política de poden obtindre més inversions públiques

Cal recordar que no hi ha cap inversió destacable de la Generalitat per exemple, i avui mateix, a València s’estan debatent les esmenes que s’han presentat, des del nostre partit, he posat sobre la taula tot un seguit:

Declaració d’àrea de rehabilitació perifèrica a tots els nuclis de població de la Ribera

Millora de CV- 146 ( Ribera)

Finançament pel desviament de la CV-146 al casc urbà.

Catalogació i posada en valor de les Coves de Miravet

Partida per a la restauració del Castell de Miravet.

Per posar algun exemple, inversions, importants per al poble, que si no ixen endavant és perquè el PP no vol, per això, us agrairíem que us sumareu a aquestes peticions, i a les que contínuament fem per mitjà de Proposicions no de Llei (PNL) , que són bones per al poble.

Per tant, faig eixa invitació, mai heu votat a favor de cap proposta en positiu que ha fet aquest grup municipal, però si hi ha un compromís en actuar a partir d’ara en positiu, donaríem trasllat al Ple de les PNL i propostes que des d’Iniciativa fem tant al Govern Central com a l’autonòmic referides a aquest terme municipal, per a que constarem de propostes de tot l’ajuntament.

Per tant, com diem, hi ha una important baixada d’ingressos, dels 6.467.355′48 del pressupost anterior, passem a 4.769.545.80, i tenint en compte que 1.318.397,12 euros provenen d´un crèdit hipotecari subscrit en l´Institut de Crèdit Oficial, suposen uns ingressos “normals” de sols, 3.451.148,68, quasi la meitat de l´any passat, i tenint en compte que després aquestes previsions sempre són inflades, i s´acaba invertint molt menys, ens du a un ajuntament en una capacitat d´iniciativa molt limitada.

Per tant, si ens hem d’apretar el cinturó, s’ha de fer des de la racionalitat i responsabilitat; intentar obtindre més ingressos, i racionalitzar la despesa.

Esmenes:

Reduir les assignacions de les partides atencions protocol·làries i representatives, i publicitat i propaganda,que sumen 32.000, euros . És inferior a l’any passat en el total, però proporcionalment continua sent elevadíssim, major, en una cosa que acaba no sent publicitat per al poble, sinó per a l’alcaldia.

Reduir les despeses jurídiques: 30.000 ens continua semblant exagerat; si hi ha un canvi en les maneres, possiblement ens estalviaríem molts diners; hi ha massa contenciosos administratius de veïns per culpa de les actuacions de l’ajuntament. Per exemple, si us comporteu, i ens entregueu correctament la documentació, no caldrà fer els habituals contenciosos administratius, que acaben condemnat a l’ajuntament, i ocasionant despesa.

Retribucions a alts càrrecs; l’any passat, en un pressupost que era el doble, vau proposar 55.000 euros, que després us vau pulir a meitat legislatura. Ara, presenteu 104.083,16 euros; ens sembla també molt desproporcionat; caldria retallar aquesta despesa, racionalitzeu les juntes de govern, reconsidereu estar tenint tots els regidors del PP dedicació parcial; cap poble d’aquestes característiques té eixe luxe, ací estem en teoria per servir al poble, i no servir-nos d’ell.

Tornem a demanar s’aposte per la implantació de l’energia solar, en edificis públics, en l’enllumenat, en total són quasi 90.000 el que ens gastem en energia elèctrica, i si invertirem en plaques, en pocs anys podria eixir-nos per cero euros eixa partida, com s’ha fet en alguns pobles.

Continuem reiterant que és molt elevat la partida de recollida i transport de residus urbans; 206.607,56, vam proposar municipalitzar el servei, i la resposta que vau donar va ser mig full amb arguments desmuntables, que vau dir era un informe del que podria costar. Fem números de veritat, estudiem possibilitats com col·laborar en altres municipis per recuperar eixe servei per a la gestió pública, a la llarga, més econòmic, sobre tot tenint en compte com s’està posant aquest problema.

80.000 euros per estudis i treballs tècnics, per tindre contractar a dos arquitectes, que sabem d’on venen i per a que estan, i per al poc que els serveix a la població; o per pagar-li al senyor Fernando Falomir, quan després els informes d’advocats es demanen a tercers, de manera digital; reduïm en eixa partida

Pavimentació CV-10; en cap moment se’ns ha exposat que aquesta proposta haja estat presentada a cap administració per a que ens la subvencionen, i s’ha demanat un crèdit, que per molt favorable que siga, s’ha de tornar, de 1,3 milions d’euros.

Igualment, no som partidaris de destinar l’aprofitament urbanístic a finançar urbanitzacions de carrers; recordem que l’aprofitament urbanístic, en aquest cas de Torre la Sal, és perdre sòl municipal, i per tant,hauria de revertir en inversió en patrimoni; edificis, sòls …etc

Es pot reduir igualment el material d’oficina; fotocopies per les dos cares, correu electrònic, etc

Inversions en patrimoni; si es vol ser un referent turístic, hem de posar en valor el patrimoni etnològic disseminat pel terme municipal, rutes turístiques..etc

Insuficent i ridícula la partida de només 2.000 euros a activitats culturals, caldria ampliar-la

Donar d’alta partida per crear una marca de qualitat- distintiu per als productes locals. ( estudi)

Destinar el 0,7% del pressupost municipal a projectes d’ajut i cooperació internacional com fan la majoria dels pobles

Posar en marxa l’agenda 21 per la sostenibilitat, com fan molts pobles.

Per posar només alguns exemples, està clar que el gros dels pressupostos són les despeses ordinàries, sobre tot personal , per tant, davant la difícil conjuntura, evitar ampliar de facte la plantilla de l’ajuntament , que creiem ja prou sobre dimensionada.

No podem traure ara de la màniga propostes d’actuació en inversió en nous projectes; si aquest estan el plans provincials, no tindria sentit dir a quines són les obres públiques que proposaríem, que en tot cas, si hi ha voluntat política, seria objecte per a un proper ple ordinari.

Objeccions al pressupost:

Veiem ara, com davant la crisi que travessa el sector immobiliari, gran part dels ingressos dels anys anteriors, provinents de llicències, no entren, i seria motiu per valorar si s’han aprofitat realment aquests anys de bonança econòmica; si realment s’ha ampliat el patrimoni municipal, on la nostra valoració és que no.

Hem vist en altres pressupostos, d’altres anys, grans projectes que no s’han fet, i que ara ja no apareixen, per això ens agradaria ens explicarem què ha estat de projectes com ara:

Museu etnològic

Desviament de la travessia de CV-146

Construcció auditori municipal

Construcció del nou ajuntament

Construcció de la piscina coberta

Reforma pati de les escoles velles…etc

És a dir, que és molt fàcil fer un pressupost que en teoria aparenta molt, per a després, anar imcomplint-lo. Hem vist, en altres anys, com la xifra que es dóna és una, i després, el que es fa, molt inferior, per tant, en un pressupost com aquest, tant poc ambiciós, el que es podrà fer… imaginem serà ben poc. I dir-vos com sempre, el nostre vot afirmatiu, o abstenció, seria a canvi de que replegareu alguna de les nostres propostes.

27 de novembre de 2008. Gabinet de Premsa d’Iniciativa del Poble Valencià

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: