Un moniato en la Conselleria

La setmana passada la Real Academia Española de la Lengua (RAE) va anunciar que Inés Fernández-Ordóñez ocuparà el silló “P” d’esta institució encarregada de fixar la normativa de la llengua castellana. Al País Valencià comptem amb una institució equivalent per a la nostra llengua, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), que segons l’Estatut d’Autonomia té per funció determinar i elaborar la normativa lingüística del valencià, la qual és, d’altra banda, d’aplicació obligatòria en totes les administracions públiques valencianes. Es tracta, doncs, d’una institució cultural i de referència de primer ordre i que mereix tot el respecte. Malgrat açò, no ha estat aliena a les excentricitats del govern del Partit Popular en la Generalitat Valenciana, i més concretament d’Alejandro Font de Mora, personatge que juga a ser conseller, al qual en els últims dies l’hem vist fer el moniato, com dirien al meu poble (dit carinyosament, és clar), per la cabuderia de voler boicotejar l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania, tot obligant que s’impartira en la llengua de Shakespeare per damunt de la d’Ausiàs March o la de Cervantes

Va ser el mateix Font de Mora qui en una reunió de l’AVL va irrompre com un cavall al tropell i va impedir que s’aprovara una resolució que reconeixia la unitat de la llengua que s’extén de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó. El cas va ser gravíssim, com si d’un colp d’estat es tractara, i este conseller (més propi d’un sainet d’Escalante o d’una obra de Bernat i Baldoví) va continuar en el seu càrrec com si això fóra el més normal del món. Si Jaume I haguera estat present aquelll dia no podria haver evitat exclamar ben fort “Vergonya, cavallers, vergonya!”. S’imaginen vostés quina haguera sigut la reacció dels mitjans de comunicació i de la classe política si César Antonio Molina, ministre de Cultura del Govern d’Espanya, haguera entrat en una reunió de la RAE i haguera interferit en les deliberacions lingüístiques i filològiques que s’hi discuteixen? No haguera durat ni dues hores en el seu càrrec. En el cas de Font de Mora no va passar res, i l’AVL va haver de redactar un nou dictament, en el qual es deia, en el fons, el mateix: que valencians, catalans, balears, rossellonesos i andorrans compartim el mateix sistema lingüístic, és a dir la mateixa llengua: la que ací anomenem valencià i a la resta del domini es diu català. Cal assenyalar a més que l’agreujant entre el que poguera haver fet Molina a la RAE i el que sí que va fer Font de Mora a l’AVL és que mentre que el primer és poeta i està vinculat amb el món de les lletres, el nostre Font de Mora és forense i està vinculat amb l’altre món, el seu. Per això més ens valdria que se féra l’autòpsia com a mort polític que és a hores d’ara (que no polític mort, ja que pareix que gaudeix de bona salut; que sant Pasqual li la conserve molts anys), i se’n tornara a la seua carrera professional, doncs la política ja se veu que li ve molt gran.

La penúltima actuació esperpèntica de Font de Mora (poden esperar-ne de noves, ja voran com no ens defrauda) ha sigut detindre in extremis una vaga de tot el sistema de l’educació pública valenciana (53.000 docents i 1.600 centres educatius) per la seua incompetència contrastada al capdavant d’este departament, tot admetent que l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania s’impartisca en valencià o en castellà, i no en anglés, com se va encabotar en el seu intent de posar entrebancs a esta i de passada ballar els nanos a la cúria catòlica.

Desgracaiadament per als valencians i les valencianes, eixe episodi és només la punta de l’iceberg d’una sèrie de problemas que estan castigant l’educació pública al País Valencià. Falten professors i mestres, en alguns casos per impartir l’assignatura de llengua inglesa (“¡Manda huevos!”, com diria aquell); hi ha una manca absoluta d’escoles de 0 a 3 anys; falten educadors, fisioterapeutes i professorat de recolzament, especialment en centres amb alumnes d’educació especial; es duu a terme la matriculació selectiva d’alumnes (el que ha dut a la imputació d’algun responsable polític de la Conselleria d’Educació); no hi ha cap implicació amb el foment i la normalització del valencià; no es dirigeix cap política per posar fre a l’augment (més que preocupant) del fracàs escolar; es clausuren escoles i instituts de zones rurals, el que obliga als alumnes a desplaçar-se quilòmetres per poder rebre classe, amb el consegüent perill en la carretera; la massificació en les aules és galopant, amb ratios professor/alumne molt elevats; s’endevina un tracte de favor cap a les escoles privades concertades en detriment de les públiques; les biblioteques escolars sobreviuen gràcies a la bona voluntat del personal docent de cada centre, i el personal bibliotecari especialitzat llueix per la seua absència; es prohibieix a la Universitat Jaume I la creació de la Facultat de Ciències de la Salud i poder impartir la carrera de Medicina, a favor de la privada universitat catòlica; i des del consell es promou la creació de la VIU, una universitat pagada pels valencians i que serà donada a un grup de persones per a que la gestionen privadament; s’augmenta el preu dels menjadors dels centres educatius (el que duu a la pèrdua de poder adquisitiu dels pares); i com no, el tema dels barracots, més de 25.000 en el nostre territori, als que eufemísticament els anomenen aules prefabricades (quina barra!!). Hi ha motius més que suficients per a que una persona amb un poc de vergonya (i de seny) ja haguera presentat la seua dimissió i haguera marxat a casa. Però tal com se veu, la vergonya ni la té ni la conéix, seguéix al capdavant de la Conselleria d’Educació, com a màxim responsable de la formació acadèmica dels nostres fills i filles. Caldrà, doncs, demanar comptes al senyor Camps, per permetre o promoure els desgavells que perpetra el forense Font de Mora en l’educació valenciana.

Vicent Enric Sorribes

Membre de la Mesa nacional d’Iniciativa del Poble Valencià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: