Iniciativa recorda al PP que a Salamanca també queden molts documents robats durant el franquisme de Castelló

Grau demana a la resta de partits que les reivindicacions no es limiten als expedient de Defensae

l portaveu d’Iniciativa a Castelló, Vicent Grau, ha tornat avui a demanar a la resta de partits polítics, que un cop oberta aparentment la sensibilitat sobre la importància de mantindre els arxius històrics a Castelló, que aquest interés no es limite exclusivament als arxius extrets la setmana passada de la delegació de defensa de Castelló, sinó que facen memòria, i recorden, que per responsabilitat de PP i PSOE, aArxiu General de la Guerra Civil de Salamanca, queden 750 caixes Aquesta documentació,  suma més de 750 caixes, éssent la més destacada pel seu volum la documentació corresponent a la secció Político-social de Castelló amb 365 caixes, a les que s’han de sumar les 13 caixes de Vinaròs.

Grau ha recordat que la dèria reivindicativa del PP de Castelló respecte als documents es posarà a prova en les Corts Valencianes, tant prompte com es debatisca la Proposició No de Llei presentada per Iniciativa, on es demana el retorn dels originals extrets la setmana passada de la Delegació de Defensa de Castelló, com també dels Arxius de Salamanca robats durant el franquisme “ anem a comprovar quin és el nivell de cinisme i hipocresia del PP, sempre s’han negat a reclamar els arxius de Salamanca, i no tindria sentit demanar el retorn dels 13.000 expedients de Defensa, però no de les 365 caixes de Castelló.

El portaveu ecosocialista ha recordat, que a més de documents personals, d’entitats polítiques, sindicals i partidàries de la democracia republicana, es mantenen segrestades a Salamanca, arxius de pobles com ara, Albocàsser, Alcalà de Xivert, Benicarló, Benicàssim, Borriol, Cabanes, Castelló de la Plana, Cinctorres, Pobla Tornesa, Sant Joan de Moro, Torreblanca, , Vilafamés, Vilafranca, Vila-real, Vinaròs, entre altres.

Per als ecosocialistes ” la legislació permet que els originals estiguen a ca nostra, i en els arxius generals còpies microfilmades, el problema el tenim igualment quan el PP està bloquejant la construcció d´un Arxiu Històric Provincial a Castelló, ja que no hi hauria ni lloc per poder dipositar aquests fons”

Grau ha recordat que la legislació obliga al PP i PSOE a demanar el retorn de TOTS els documents extrets de Castelló, i no només d’aquells que els interessa partidistament: la Llei 4/1998, de 11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, diu:

“El patrimoni cultural valencià està constituït pels béns mobles i immobles de valor històric, artístic, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, etnològic, documental, bibliogràfic, científic, tècnic, o de qualsevol altra naturalesa cultural, existents en el territori de la Comunitat Valenciana o que, trobant-se fora d’ell, siguen especialment representatius de la història i la cultura valenciana. La Generalitat promourà el retorn a la Comunitat Valenciana dels esmentats béns, a fi de fer possible l’aplicació a ells de les mesures de protecció i foment previstes en esta Llei”.

PNL Presentada:

A LA MESA DE LES CORTS

Mireia Mollà i Herrera, i Mònica Oltra i Jarque,  Diputada i Síndica , respectivament, del Grup Parlamentari Compromís d´acord amb allò dispost en els articles 160 i següents del RCV,  presenten la següent Proposició No de Llei.

EXPOSICIÓ DE MOTIU

La Delegació de Defensa de Castelló, i es preveu que també la de València i Castelló, ha procedit al trasllat de més de 13.000 expedients sumaríssims d´urgència i altres documents del període franquista existent a Castelló.

Segons les primeres informacions, aquests seran remesos primerament a València on també seran enviats els d´Alacant, per posteriorment, possiblement, enviar-se tota la documentació valenciana  a un arxiu genèric estatal.

Traure de Castelló aquests prop de 13.000 expedients, de gran importància per a la tasca investigadora (ara mateix hi ha diverses investigacions històriques i tesis doctorals en marxa que es poden veure paralitzades), per a traslladar-los a Salamanca o Madrid , crearà un greuge enorme i dificultarà molt la tasca dels estudiosos d´aquest període històric. Per eixe motiu, aquest trasllat hauria  d´acabar amb el retorn, un cop es microfilmen els expedients per  a que aquests es puguen mantindre en Castelló, i s´envien a l´arxiu de Salamanca o Madrid només les copies microfilmades, d´aquesta manera es compliria allò que diu de la Llei de Memòria Històrica, respecte a la creació del Centre Documental de la Memòria Històrica i Arxiu General de la Guerra Civil, que permet enviar tant originals com còpies, i així Castelló no perdria una part del seu patrimoni documental; si algú ha d´investigar aquest període de la història recent, el més probable és que siga gent i historiadors vinculats amb les comarques de Castelló, que per tant, els seria més pràctic tindre els originals a l´abast.

La notícia del trasllat dels expedients de la Delegació de Defensa de Castelló evidència, per una banda, la necessitat de reclamar els arxius de tots els pobles de Castelló, i d´entitats polítiques, espoliades pel  franquisme després de la guerra i enviades a Salamanca, de vital importància per a molts municipis i per als investigadors, i per l´altra, la creació immediata de l´Arxiu Històric Provincial.

Castelló és a hores d´ara la única capital de província sense disposar d´aquest arxiu, on podrien anar a parar, entre altres, els expedients referits que ara es volen endur a Salamanca. Que Castelló no dispose a hores d´ara d´un Arxiu Històric Provincial ajuda a la dispersió de fons documentals, la seua desaparició i lleva força a l´hora d´exigir el manteniment de per exemple, els fons del Ministeri de Defensa. Aquestes situació és responsabilitat directa tant del Govern Central, per no destinar els recursos econòmics necessaris, com del Govern Autonòmic, per haver estat congelant la cessió d´un espai físic on ubicar aquest arxiu.

Per tot això, es presenta la següent

PROPOSICIÓ NO DE LLEI

PRIMERA: Les Corts insten al Consell a exigir al Ministeri de Defensa del retorn de la documentació origina a les Delegacions del Ministeri a la nostra comunitat autònoma, destinant a l´arxiu estat les còpies microfilmades.

SEGONA: Les Corts insten al Govern Central a retornar tots els originals dels papers espoliats de la nostra comunitat autònoma durant el franquisme guardats a l´Arxiu de Salamanca.

TERCER: Les Corts insten al Consell a cedir l´espai necessari per a que l´administració central construisca l´Arxiu Històric Provincial a Castelló.

Corts, 14 de Gener    de 2009

Signat. Mireia Mollà                                             Mònica Oltra

21 de gener de 2009

Gabinet de Premsa d’Iniciativa del Poble Valencià 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: